پرماکالچر یا کشاورزی پایا چیست؟
در سال 1978، بیل مولیسون (محقق زیست محیطی) و دیوید هولمگرن (نویسنده) با ترکیب دو کلمه (دائمی:permenant ) و (کشاورزی : agriculture ) در کتاب خود به نام “پرماکالچر یک”، کلمه ی پرماکالچر را توسعه دادند. این دو کلمه معانی متمایزی دارند، اما آنها با هم ترکیب می شوند تا معنای کشاورزی پایا را ایجاد کنند. اما این معنی به سرعت گسترش یافت و به ترکیب دو کلمه ی دائمی و فرهنگ نیز بسط داه شد.زیرا مشاهده شد که جنبه های اجتماعی، بخشی جدایی ناپذیر از یک سیستم واقعاً پایدار است.
“پرماکالچر یعنی، طراحی و نگهداری آگاهانه سیستم های تولیدی کشاورزی که تنوع، پایداری و انعطاف پذیری اکوسیستم های طبیعی را دارند. کشت پایا ادغام هماهنگی طبیعت با مردم است که غذا، انرژی، سرپناه و سایر نیازهای مادی و غیر مادی خود را به روشی پایدار تأمین می کنند.” -بیل مولیسون
کشاورزی پایا مانند کیف مری پاپینز پر از ایده های روشن برای زندگی پایدار است. به زبان ساده، کشاورزی پایا همراه با طبیعت کار می کند نه اینکه در تضاد با آن باشد. کارشناسان کشت پایا الگوهای طبیعت را با مشاهده فرآیندهای طبیعی برای طراحی های انسانی شبیهسازی میکنند یا مستقیماً از آنها به عنوان مدل استفاده میکنند.
اصول اخلاقی کشاورزی پایا
در قلب کشاورزی پایا سه اصل اخلاقی وجود دارد:
- مراقبت از زمین
- مراقبت از مردم
- سهم عادلانه
این اصول اخلاقی معمولا به شکل یک نمودار ون به تصویر کشیده می شوند تا به ما یادآور شوند هدف ما ، رسیدن به نقطه ی اشتراک نمودار است.
مراقبت از زمین
سیاره زمین مادری است که با تامین منابع انرژی، هوا برای تنفس، سرپناهی برای احساس امنیت و غذا برای زنده ماندن از ما مراقبت می کند. این اصل اخلاقی به ما یادآوری می کند که نه تنها طراحی ما نباید سلامت سیاره ما را در سطح محلی یا جهانی به خطر بیندازد، بلکه باید به سایر اشکال حیات نیز کمک کند. همه ی موجودات ارزش ذاتی خود را دارد. حتی اگر از نظر ما بی اهمیت باشند، باید از آنها مراقبت کنیم.
یک متخصص پرماکالچر، همیشه باید قبل از هر اقدامی به این سوالات پاسخ دهد:
- راه حل طبیعت برای این موضوع چیست؟
- آیا برای اکوسیستم مفید است یا به ضرر آن است؟
مراقبت از زمین می تواند به معنای مراقبت از خاک نیز باشد. خاک سالم می تواند هوای سالم، آب سالم و زمین های سودآور را برای ما فراهم کند. یکی ازساده ترین راه ها برای ارزیابی وضعیت خاک، آنالیز خاک است.
مراقبت از مردم
اصل اخلاقی مراقبت از مردم بر این باور است که همه ما به هم متصل هستیم و در ایجاد جهانی سالم و پایدار نقش داریم. این اصل اخلاقی از ما میخواهد تا سیستمهایی طراحی کنیم که نیازهای اساسی همه مردم را برآورده کند و در عین حال به حقوق افراد و دنیای طبیعی احترام بگذارد. ما باید برای ایجاد جهانی عادلانه، منصفانه و پایدار برای همه تلاشکنیم. مراقبت از مردم با مراقبت از زمین در هم آمیخته است. اگر بخواهیم به تغذیه جمعیت جهان ادامه دهیم، نیاز آشکار به احیای محیط زیست وجود دارد. بدون احیای خاک، جداسازی انتشار کربن و بازگشت به تولید محلی غذایی، ما به سرعت منابع سیاره را تمام خواهیم کرد. پرماکالچر راهی برای دستیابی به این هدف ارائه می دهد.
سهم عادلانه
اصل اخلاقی سهم عادلانه راهی برای زندگی در هماهنگی با منابع زمین است. این اصل بیان می کند که فقط باید آنچه را که نیاز داریم برداریم و بقیه را به دیگران بسپاریم. این اصل اخلاقی بر این فرض استوار است که زمین یک سیستم محدود است و همه ما باید منابعی را که فراهم می کند به اشتراک بگذاریم. فقط با گرفتن سهم خود به صورت عادلانه، می توانیم اطمینان حاصل کنیم که منابع برای همه به اندازه کافی وجود دارد.
۱۲ اصل پرماکالچر:
در سال 2002، هولمگرن فهرستی حاوی 12 اصل را منتشر کرد:
- مشاهده و تعامل
- دریافت و ذخیرهسازی انرژی
- بازدهی بخواهید
- برای خود اصولی در نظر بگیرید و بازخورد دریافت کنید
- از منابع تجدید پذیر استقبال کنید
- پسماند تولید نکنید
- طراحی را از الگوها تا جزئیات پیش ببرید
- به جای جداسازی ادغام کنید
- به دنبال نتایج کوچک و تدریجی باشید
- از تنوع استقبال کنید
- از مرزها استفاده کنید و برای حاشیهها ارزش قائل شوید
- استفاده سازنده و پاسخ مناسب به تغییرات [1]
این اصول تضمین می کند که از ۳ اصل اخلاقی پرماکالچر به شیوه های مناسب استفاده شود. این اصول در سرار جهان قابل اجرا هستند.حتی اگر استراتژی های پیاده سازی آنها بسته به موقعیت و شرایط تغییر کند. آن ها در هر جنبه ای از زندگی ما، از کشاورزی گرفته تا اقتصاد، آموزش و فناوری، کاربرد دارند.
در این قسمت به چند مثال از این اصول میپردازیم:
مشاهده و تعامل:
برای مشاهده ، کشاورزی پایدار به ما پیشنهاد می کند که سرعت خود را در امور کاهش دهیم و به جزئیات آنچه در اطراف خود می بینیم و می شنویم توجه کنیم. با انجام این کار، می توانیم درک درستی از تصویری بزرگتر داشته باشیم. متخصصان پرماکالچر، بخش عمده ای از زمان خود را صرف مشاهده عملکرد زمین خود می کنند و با در نظر گرفتن تجربیات دیگران تصمیمات آگاهانه میگیرند تا سرنخی از چالش ها و فرصت های پیش رو داشته باشند.
به دنبال نتایج کوچک و تدریجی باشید:
کشاورزی پایدار در نظر دارد که هر مشکلی راه حل فوری ندارد.اما این که یک هدف می تواند زمان بر باشد، به این معنی نیست که باید آن را به تعویق بیندازیم یا آن را کنار بگذاریم.
به عنوان مثال، بدیهی است که تبدیل کشاورزی غیرارگانیک به کشاورزی ارگانیک یک شبه اتفاق نمی افتد، طبق گزارش ،بسایت مزرعه زمینی، سه سال طول می کشد تا زمین از حالت غیرارگانیک به ارگانیک تبدیل شود، اما این امر نباید ما را از قدم نهادن در مسیر این خواسته ی بین المللی بازدارد.
استفاده سازنده و پاسخ مناسب به تغییرات
این یک واقعیت است که تغییر اجتناب ناپذیر است. با این حال، نحوه واکنش ما به تغییر می تواند تحت کنترل باشد.کشاورزی پایدار حکم می کند که ما مطابق با تغییرات قابل پیشبینی طراحی های خود را انجام دهیم. به عنوان مثال، اگر میخواهید چیزی را بکارید، کمترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که در حین برنامهریزی، تغییر فصل و جانشینی اکوسیستم را در نظر بگیرید.
نتیجه گیری
اصول دوازده گانه و اصول اخلاقی پرماکالچر، ما را هدایت می کنند و به ما کمک می کنند تا با طبیعت آشتی کنیم و در هماهنگی با آن زندگی کنیم. همه ما باید به این فکر کنیم که اینها چه معنایی برای ما دارند و چگونه می توانیم آنها را در زندگی خود به کار ببریم. ما میتوانیم با رعایت اصول اخلاقی و بهکارگیری این اصول در زندگی روزمره، از مصرفکنندههای وابسته به تولیدکنندههای مسئول تبدیل شویم. اگر تجربه ای در زمینه پرماکالچر دارید یا از هر یک از این اصول در زندگی خود استفاده کرده اید، حتما تجربه خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.